Galeria de Arta

arta pentru tine

  29.11.2011

Odilon Redon

Pictor simbolist şi gravor francez născut la Bordeaux, în provincia franceză Aquitaine (22 aprilie 1840 - 6 iulie 1916), Odilon Redon a început să deseneze de copil, iar la vârsta de 10 ani a primit la şcoală un premiu pentru desen. La vârsta de 15 ani a început să studieze oficial desenul, însă la insistenţele tatălui său l-a înlocuit cu arhitectura. Ratând examenul de admitere de la École des Beaux-Arts din Paris a pus capăt oricăror planuri pentru o carieră ca arhitect, deşi mai târziu va studia aici sub îndrumarea lui Jean-Léon Gerôme.


Întors în oraşul său natal, Bordeaux, s-a apucat de sculptură, iar Rodolphe Bresdin l-a instruit în tehnica litografiei. Cariera sa artistică a fost întreruptă în 1870 când s-a înrolat în armată servind în războiul franco-prusac. La sfârşitul războiului s-a mutat la Paris, lucrând exclusiv în cărbune şi făcând litografii. Abia în 1878 a primit recunoaşterea cuvenită cu lucrarea “Spiritul păzitor al apelor”, iar în 1879 a publicat primul său album cu litografii intitulat “În vis” (”Dans le Reve”). Totuşi, Odilon Redon a rămas relativ necunoscut până la apariţia, în 1884, a unui roman a lui Joris-Karl Huysmans intitulat “Împotriva naturii”. Povestea urmărea un aristocrat decadent care colecţiona desenele lui Redon.

În anii 1890 a început să folosească acuarele şi uleiuri care i-au dominat lucrările pentru tot restul vieţii. În 1899, a expus împreună cu gruparea “Les Nabis” la Durand-Ruel. În 1903 a primit Legiunea de Onoare, popularitatea sa crescând odată cu un catalog de litografii publicat de André Mellerio în 1913 şi în acelşai an lucrările i-au fost expuse singure la New York Armory Show. În 1923 Mellerio a publicat lucrarea “Odilon Redon: Pictor desenator şi gravor” (”Odilon Redon: Peintre Dessinateur et Graveur”).

În 2005 Muzeul de Artă Modernă din New York a lansat o expoziţie intitulată “Dincolo de vizibil” (”Beyond the Visible”), o trecere în revistă atotcuprinzătoare a lucrărilor pictorului care cuprindea mai bine de 100 de picturi, desene, gravuri şi cărţi din colecţia familiei Ian Woodner. Expoziţia a fost deschisă publicului din octombrie 2006 până în ianuarie 2006.

Odilon Redon a fost interesat de o anumită stare de perversiune a sufletului, lucrările sale reprezentând explorarea sentimentelor sale interiorizate şi a psihicului. Voia “să plaseze vizibilul în serviciul invizibilului”, astfel, deşi lucrările sale abundă de fiinţe stranii şi dihotomii groteşti, scopul său a fost să reprezinte fantomele minţii sale. În jurnalul său explică procesul forţelor din spatele picturilor sale.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. Frumos. Interesant. Am aflat lucruri noi. Va multumesc.

    Comentariu de Amedeo | 29.11.2011

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com