Galeria de Arta

arta pentru tine

  15.11.2007

Trei sate. Fotografii de Jean Cuisenier

Trei sate (Sîrbi din Maramureş, Suceviţa din Bucovina şi Dobriţa din Oltenia), în care marele etnolog francez Jean Cuisenier a întreprins cercetări, se adună într-unul singur în expoziţia de fotografie propusă de Muzeul Ţăranului Român între 16 şi 29 noiembrie 2007. Iubitorii de etnologie şi fotografie sunt invitaţi să facă primii paşi pe uliţele acestui sat imaginar, alături de Jean Cuisenier, la vernisajul expoziţiei, vineri, 16 noiembrie 2007, la ora 17:00, în sala Irina Nicolau.

Jean Cuisenier a cercetat satul românesc începând din 1969. În momentul în care folclorul şi tradiţiile populare deveniseră instrument de propagandă pentru puterea comunistă, etnologul francez a încercat să pătrundă dincolo de manifestările festiviste ce se organizau în cinstea oaspetelui străin. Întrerupte între 1979 şi 1989, cercetările au fost reluate în anii ‘90 cu sprijinul Muzeului Ţăranului Român. Aceleaşi trei sate: Sîrbi din Maramureş, Suceviţa din Bucovina şi Dobriţa din Oltenia.

Ce a rămas la fel când totul în jur s-a schimbat? Fotografiile de teren ale lui Jean Cuisenier ne dezvăluie satul românesc prin obiectivul unui străin apropiat:
Ce înseamnă pentru maramureşeni tunsul oilor?
Cum se contruieşte o casă în Bucovina?
Cum se face o pomană în Oltenia?

Intrarea este liberă. Expoziţia este deschisă publicului de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com