Galeria de Arta

arta pentru tine

  27.05.2011

The Celluloid Curtain

Cu construcţia zidului în Berlin acum 50 de ani, Războiul Rece din Europa se dirijează spre un punct culminant extrem de periculos: Cortina de Fier separă nu numai sisteme politice din Est şi din Vest, dar şi familii, prieteni şi cele două Germanii.

Această aniversare a dat naştere în cadrul grupului EUNIC (European Union National Institutes for Culture) la iniţiativa programării unei serii de filme, „The Celluloid Curtain“, care să readucă în memorie o perioadă marcantă din istoria europeană.

„The Celluloid Curtain“ devine astfel un minifestival de filme care, ca nici un alt mediu, conferă trecutului o viziune clară şi care exercită, prin forţa imaginilor fascinante ale epocii spioniilor „who came in from the Cold“, o permanentă atracţie.

Muzeul de istorie german s-a asociat acestui proiect de celebrare a 50 de ani de la clădirea zidului berlinez, punând la dispoziţie sala de cinema din incinta muzeului, Zeughaus Kino. Astfel, selecţia de filme europene din timpul războiului rece va fi prezentată într-un loc încărcat de istorie, situat pe Museumsinsel din Berlin Mitte.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ a susţinut proiectul alături de organizatorii EUNIC, care au selecţionat filme din 12 ţări punând la loc de cinste prezenţa românească: deschiderea oficială, care are loc pe 1 iunie, la orele 20.00 în Zeughaus Kino, va fi facută cu filmul românesc „S-a furat o bomba“ (1961) de Ion Popescu-Gopo. Regizorul acestei comedii science fiction fără dialoguri, Ion Popescu-Gopo a câştigat în 1957 premiul Palme d’Or la Cannes, pentru scurtmetrajul său „Scurtă istorie“.

Pentru mai multe informaţii despre evenimentul cinematografic, puteţi accesa www.celluloid-curtain.eu.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Cinema de arta
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com